fbpx
Aşağı kaydır

Blog

2021 SEO Rehberi

31 Mayıs 2021Kategori: Seo

2021 yılı itibari ile SEO dünyasında önemli değişiklikler oldu. Ben de bu değişikliklere kayıtsız kalamazdım. Her zaman olduğu gibi ben ve ekibim dijital dünyadaki varlıklarını yönettiğimiz tüm müşterilerimiz için en güncel teknolojileri sunmaya devam ediyoruz. 2021 yılı itibari ile sizlerin de dijital dünyadaki hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek detaylı bir rehber hazırlamaya çalıştım.

SEO Dediğin...

İster fiziksel bir işletmeniz olsun ister online dünyada ürün ve hizmetlerinizi satıyor olun, müşterilerinizin size ulaşmak için ilk bakacakları yer arama motorları olacak. Ama bunu eminim zaten siz de biliyorsunuz.

Bir internet sitesine gelen trafiğin yarısı organik arama sonuçlarından elde edilir. Hatta organik aramalardan edinilen web sitesi trafiği, görsel ve/veya metin reklamları ile edinilen trafikten daha değerlidir. Verilere göre son 10 yıl içerisinde sitelerin organik arama sonuçlarına göre aldıkları trafik sayıları artmış gözüküyor. Bana göre bu veri sonuçları aynı zamanda firmaların değişen SEO kurallarına göre stratejilerini gelişip değiştirdiklerini de gösteriyor. Ancak…

Birçok kişinin bilmediği veya yanlış bildiği şey ise SEO’nun her durumda işe yarayan tek bir reçetesinin olmadığı!

Birkaç anahtar kelime araştırması yapıp bir sayfa veya blog yazısını bu anahtar kelimelerle doldurarak bir iki hafta içinde üst sıralara yükselmesini bekleyeceğiniz günler epey geride kaldı. Hala bu stratejiyi izleyerek verim elde edeceğini düşünenler varsa ne yazık ki sonuç bir hüsran olacak. Peki “Yeni Normal”lerimizde SEO’nun yeni kulları ne?

Arama Sonuçlarının Yeni Gözdesi: "Öne Çıkan Snippet'ler"

Öne çıkan snippet’ler aslında birkaç yıldır var. Ancak bunları son zamanlarda arama sonuçlarında daha sık görür olduk. Peki Öne Çıkan Snippet nedir?

Öne Çıkan Snippet; temel olarak bir kullanıcının arama motoruna yazdığı sorgusunun cevabını gösteren özettir. Bu snippet SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası)’in en üstünde, yani hem organik hem de ücretli reklamların üzerinde yer alır ve kullanıcıya aradığı sorgu ile ilgili yanıtı sunar.

Bu snippet’ler arama motoru sonuçlarını ve SEO olgusunu doğrudan etkiledi. Çünkü artık kullanıcılar aradıkları şeyin cevabına bu snippetler sayesinde daha hızlı ulaşabiliyorlar ve sayfa sayfa gezmek zorunda kalmıyorlar.

İçeriğinizin Öne Çıkan Snippet’ler de gösterilmesi için öncelikle soru temelli anahtar kelimelerini hedeflemelisiniz. “Seo Nedir?”, “Google Reklamları Nasıl Verilir?” gibi soru cümlelerini hedeflemek atacağınız ilk adım. Daha sonrasında seçtiğiniz soru için kapsamlı bir içerik hazırlamanız gerekiyor. Google bu yazınızı inceleyerek alakalı bulduğu paragraf veya maddeleri otomatik olarak arama sonuçlarına yansıtacaktır. Ancak unutmayın ki aynı soru için daha kapsamlı ve daha kaliteli yazılmış bir içerik varsa Google sizin yazınızın yerine bu yazıyı yayınlayacaktır.

Google Bilgi Panelleri (Knowledge Panels)

Google geçtiğimiz yıl markaların ve tanınmış kişilerin kendi bilgi panellerini oluşturmasına fırsat veren bir özellik çıkardı. Google Knowledge Panel (Knowledge Graph) öne çıkan snippet’ler ile yakından bağlantılı bir özellik. Bu sayede firmalar arama sonuçlarında çıkmasını istedikleri kurumsal bilgilerini yönetebilme fırsatını yakaladı.

Şirketler için bu özellikten faydalanmak internet sitelerine olan trafiği arttırırken, kullanıcıların firma hakkında hızlı bir ön bilgiye de sahip olmalarını da kolaylaştırıyor. Bir diğer avantajı ise kullanıcılar üstünde firmaya karşı güven duygusu oluşturması. Knowledge Graph’in SEO üzerinde doğrudan büyük bir etkisi vardır. Çünkü şirketinize veya markanıza ek görünürlük sağlar.

"BERT" Devrimi

2019’un sonlarında Google’ın arama sonuçlarını doğrudan etkileyen BERT algoritmasını yayınlamasıyla oyunun kuralları adeta baştan yazıldı. Google bu yeni algoritamsı ile kullanıcıların aramak istedikleri şeyi daha iyi anlayarak, daha alakalı sonuçlar çıkarmayı hedefledi.

Google’ın açıklamasına göre bu değişiklik arama sonuçlarının %10’u etkiledi. Bert 2019 yılında ilk sunulduğunda İngilizce arama sorgularına yönelik bir yapılandırma olarak başladı. Zaman içerisinde tüm dünya dillerine yayılması hedefleniyor. Hedefleniyor diyorum çünkü Google tüm dillerin kapsanması ile ilgili net bir zaman belirtemiyor.

Google şu anda aralarında Türkiye’nin de olduğu yaklaşık 24 ülkede Öne Çıkan Snippet’ları geliştirmek için BERT algoritmasını aktif olarak kullanıyor. Bu algoritmanın ana hedefi arama sorgularındaki ufak nüansları bile ayırt ederek çok daha alakalı sonuçları kullanıcıya gösterebilmek.

Bir örnek vermek gerekirse, “Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?” sorgusunu yapan bir kullanıcıya BERT’den önce arama motorlarının tarihçesi, bir internet sitesine anahtar kelime ekleme gibi teoride yakın ama pratikte uzak bilgiler sunuluyordu. BERT ile birlikte bu sorguya artık çok daha net ve alakalı sonuçlar gösteriliyor. Bu örnekten yola çıkarak BERT’in odak noktasında kullanıcının kendisi vardır diyebilirim. Google artık kullanıcıların sorgularıyla sınırlı kalmaktan öte, belirli sorular için çok net ve spesifik cevaplar sağlıyor. Özetlemek gerekirse; eskiden yaptığınız arma sonucunda alakalı olabilecek siteleri önünüze çıkaran Google, artık neyi aradığınızı anlıyor ve sorunuzun yanıtını direk gösteriyor.

SEO Rekabeti Kızışıyor

2021 SEO analizini yaparken öne çıkan en önemli konulardan biri de SEO rekabetinin tüm zamanlardakinden daha sert geçiyor olması. 2020 yılında başlayan ve hala süren Pandemi birçok firmayı dijital dünyaya taşıdı ve bu durum SEO savaşlarını hiç olmadığı kadar kızıştırdı. Şirketler bu savaşta galip gelebilmek ve rakiplerini geride bırakabilmek için dijital varlıklarına yaptıklarını yatırım bütçelerini arttırdı. Ancak bu durum piyasadaki büyük oyunculardan biri değilseniz sıralamada yer alamazsınız gibi bir anlam taşımıyor. Doğru ve yeterli miktarda yatırımlarla pazardaki “DEV”lerle SEO arenasında rekabet etmek ve onları yenmek gayet mümkün.

Optimize Edilmiş İçerik Candır

2021’de SEO son derece önemli olsa da içerik bu işin vazgeçilmezidir. İçeriğiniz, site yapınızdan bağlantı stratejilerinize kadar her şeyi etkilediği için SEO’nun adeta can damarıdır. Doğru ve kaliteli yazılmış içerikler BERT’den sonra gelecek algoritmalar için de hazır olmanızı sağlayacak.

SEO savaşlarında kendinize bir yer edinmeniz için kaliteli, optimize edilmiş içerikler oluşturmayı biliyor olmanız gerekiyor. Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu konuda uzman birini işe almanızda fayda var. Aksi halde yazdığınız tüm yazıların, dijitalin tozlu raflarında kalacak olması kaçınılmaz.

En kaliteli içeriklerin SEO savaşlarında çok büyük bir fark yaratacağı kaçınılmaz bir gerçek. Eğer web sitenizdeki içerikler optimize edilmemişse ve siteniz son algoritmaya uyumlu bir şekilde düzenlenmemişse hazır evde geçirdiğimiz bu günler bunu yapmak için eşsiz bir fırsat. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var: SEO uyumlu içerikler oluşturma ve/veya düzenleme konusunda uzman değilseniz işi bilen birine teslim etmenizde fayda var.

İçeriğinizde ne kadar detaylı ve anlaşılır bilgi verirseniz odaklandığınız anahtar kelime haricindeki arama sorgularında da içerik metininizde geçen kelimelerden trafik yakalayabilirsiniz. Örneğin bu yazıya SEO 2021 arama sorgusu ile ulaşmış olabilirsiniz, ama BERT arama sorgusundan da gelmiş olabilirsiniz. Çünkü mevcut yazının içeriği her ikisini de kapsıyor.

Google artık daha sofistike, çok daha akıllı bir arama motoruna dönüştü. Kötü optimize edilmiş, spam içerikler barındıran sayfalar ile yüksek kaliteli içerik arasında ayrım yapmasına olanak tanıyan bir çok geliştirilmiş araca sahip. BERT öncesi işe yarayan birçok teknik sadece işe yaramaz bir çöp olmakla kalmadı, bu teknikleri hala uygulamaya çalışan sayfalar için Google adeta resti çekti ve SEO puanlarını düşürdü. Bu eskide kalmış ve SEO puanını olumsuz etkileyen tekniklerden bazılarını şu şekilde sıralayabilirim:

  • “Yinelenen içerik” olarak adlandırılan başka bir kaynaktan içerik kopyalamak
  • Sitede spam back-link bağlantıları bulundurmak
  • Tüm içeriği veya içeriğin bir bölümün anahtar kelimelerle doldurmak
  • İnternet sitesinin mobil uyumlu olmaması
  • Site hızının çok yavaş olması,
  • “Öyle bir şey yaptı ki”, “Bunu görünce inanamayacaksınız” gibi saçma ve anlam ifade etmeyen başlıklar.

Google artık algoritmalarını çok sık güncelliyor. Her yeni güncelleme ile de yeni optimizasyonların yapılması şart. Benim gibi işinin bir parçası SEO olan kişiler için bunun takibini yapmak kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Bunun sebebi hem yeni teknolojilerin çok hızlı gelişmesi hem de her yeni algoritmanın ülkemize eş zamanlı olarak uygulanmıyor olabilmesi. Hangi ülkede hangi tarihten itibaren geçerli olacağının da belirtilmediği durumlarda işler biraz daha zor hale gelebiliyor.

Eskiden çok işe yarayan Fiverr gibi sitelerden Back-Link alma stratejisi de artık BERT algoritması ile tarihe karıştı. Hatta öyle ki Google back-link satın almış siteleri SEO puanını düşürerek cezalandırmaya bile başladı.

Sayfa İçi Optimizasyonlar

2021 yılı itibari ile SEO stratejiniz üzerinde çalışmanız gereken bir diğer alan da Sayfa İçi optimizasyonlar. Bu süreç-sonuç üzerinde tam kontrole sahip olabileceğiniz bir SEO optimizasyonudur. Bunun için uygulayabileceğiniz iki tür optimizasyon stratejisi var:

Bunlardan ilki, web sitenizin performansını artıracak ince ayarlar içeren teknik SEO. Teknik SEO söz konusu olduğunda, mobil uyumlu bir siteye, hızlı bir site yükleme hızına, site haritalarına, doğru bir site mimarisine ve bir SSL sertifikasına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

İkincisi ise içerik optimizasyonu. Daha önce de söz ettiğim gibi sorgu temelli anahtar kelimeleri doğru bir şekilde belirleyerek içeriği bunun üzerine kurgulamalısınız. İnternette anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz çok fazla ücretli ve ücretsiz araç bulunuyor. Örneğin Google’ın sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcısı (Google Keyword Planner) ücretsiz ve gayet kullanışlı bir araç. Daha spesifik ve tutarlı bir anahtar kelime araştırması yapmak istiyorsanız SemRush gibi ücretli araçları tercih etmenizde fayda var.

Sayfa Dışı Optimizasyonları da Unutmayın

Sayfa dışı optimizasyon nispeten daha az sizin kontrolünüzdedir. Çünkü bu optimizasyon modeli dış bağlantıları içerir. Sektörünüzle alakalı bir haber portalında bir makale yayınlamanız ve sitenizin linklerini bu makalede geçirmeniz bunun bir yoludur. Yani back-link satın almak yerine farklı sitelerde bunu kendiniz oluşturmuş olursunuz. Oluşturacağınız back-linkler sektörünüzle alakalı platformlarda yer alacağı ve satın almaya oranla daha az sayıda olacağı için Google sitenizi cezalandırmak yerine organik back-linkler sebebiyle ödüllendirecektir. Rüştünü ispatlamış kaliteli içerik sitelerine ücret karşılığı makale yazdırmak da en çok tercih edilen yollardan biridir. Diğer birkaç yol ise;

  • Güvenilir dizinlerde sitenizi listelemek,
  • Sitenizi yerel dizinlere ekletmek,
  • Sosyal medya hesaplarınıza sitenizin linkini eklemek,
  • Başka sitelerdeki bloglara konu ile alakalı olmak şartı ile site linkinizi içeren yorumlar yapmak,
  • Video gönderilerinize site bağlantılarınızı eklemek,
  • Quora gibi soru-cevap platformlarında soruları yanıtlayarak site bağlantınızı paylaşmak…

Her bağlantının siteniz için farklı etkilere sahip olacağını unutmayın. Yani yukarıda saydıklarımdan her biri siteniz için aynı oranda SEO etkisi sağlamayacaktır. Bazıları direk SEO puanınıza etki ederken bazıları marka bilinirliği ve farkındalık etkisi yaratacaktır.

İçerik Uzunluğu Sorunsalı...

İçerik uzunluğu meselesi üzerinde çok fazla tartışılan bir konu. Ancak kesin olan bir şey varsa o da bunun önemli bir konu olduğu.

2000 ve üzeri kelime sayısına sahip içerikler genellikle daha kısa olan içeriklere nazaran daha fazla okuyucu tarafından tercih ediliyor. Aslında kullanıcılar sanılanın aksine uzun yazılardan sıkılıp hemen kapatmıyor. Uzun içerikler “doğru, kaliteli ve kapsamlı yazıldığı sürece” okuyucunun aklındaki soruların birçoğuna yanıt bulabileceği anlamına geliyor. Zaten kullanıcının ilgili sayfaya gelmiş olmasının tam da sebebi bu. Diğer taraftan bir ziyaretçi sayfada ne kadar uzun süre vakit geçiriyorsa bu Google için o sayfanın ödüllendirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Elbette süre başlı başına tek kriter değil. İçeriğin kalitesi birinci öncelik.

Bir Elin Nesi Var? İki Elin Sesi...

Büyüklerimiz ne doğru söylemiş: “Tüm yumurtaları tek sepete koyma”.

İnternet sitenize trafik çekmek için tek bir kaynağa güvenmek asla iyi bir fikir olmayacaktır. Tek bir kanala bağlı kalmak o kanalda meydana gelebilecek herhangi bir aksaklık sebebiyle tüm emeğinizin yok olması demektir. Evet bu belki Google için çok olası bir durum değil ancak SEO’nuzu alternatif trafik kaynaklarını kullanarak güçlendirmek en akılcı yaklaşım olacaktır. Google her ne kadar pazar lideri bir arama motoru olsa da Bing, Yandex gibi arama motorlarının kullanıcı sayısı da küçümsenemeyecek kadar fazla.

SEO optimizasyonu hiçbir zaman “yaptım oldu” diyebileceğiniz bir şey değil. Düzenli olarak geliştirmeniz ve düzenlemeniz gereken bir çalışma. Üstelik bunu birden fazla kanalda uygulamanın, başarı oranınıza doğrudan etki edecek bir yaklaşım olduğunu unutmayın.

Alan Adınız'da Önemli

Seçip kullanmaya başladığınız alan adınız firmanızın adını taşıyor mu? Sektörünüzü yansıtan terimler kullanıyor mu? Bu soruları kendinize sorarak işe başlayabilirsiniz. Alan adınız arama sonuçlarındaki sıralamanıza doğrudan etki eden yüzlerce parametreden birisi. Bir teknoloji firmasının bir seyahat acentesi ima eden bir alan adına sahip olması ne kadar akla yatın değilse arama sonuçlarında üst sıralarda gözükmesi de o kadar mümkün değil.

Yeni bir alan adı alacaksanız yukarıda yazdığım alaka konusunu mutlaka göz önünde bulundurun. Zaten mevcut bir alan adınız varsa, kalıcı bağlantı olarak nitelendirilen adres çubuğundaki uzantıların iç içe geçmiş etiketlerden oluşmadığından emin olun. Örnek olarak şu an da okumuş olduğunuz yazının adres çubuğundaki karşılığı /2021-seo-rehberi/ şeklinde. Eğer kalıcı bağlantı adres çubuğunda “/02/2021/kategori/blog/etiket/seo/2021-seo-rehberi/” gibi bir yapıda olsaydı muhtemelen arama sonuçlarının alt sıralarında yer alacaktı. Alan adınızın sonuna ek olarak gelecek bu bağlantıları doğru şekilde yapılandırmak SEO puanınızı olumlu etkileyecektir.

Peki ya Dahili Bağlantılar?

Sitenizde kullanacağınız dahili bağlantılar, ziyaretçileri web sitenizde bulmaya çalıştıkları şeye yönlendirmenin ve böylece kullanıcı deneyimlerini iyileştirmenin en iyi yoludur. Örneğin bir blog yazısında daha önceden yazmış olduğunuz başka bir blog yazınıza bağlantı vererek kullanıcıyı yönlendirebilirsiniz. Aynı şey sayfalarınız için de geçerli. Sayfanızın herhangi bir yerinde konuyla ilgili bir başka sayfaya veya yazıya yönlendirme yapmanız kullanıcı deneyimini iyileştirecektir.

Kullanıcı Deneyimi Demişken...

SEO stratejinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise sitenizi ziyaret eden kişilere verdiğiniz önemi onlara göstermek.  Bunu yapmanın en başarılı yolu ise kullanıcı deneyimini en iyi seviyeye çıkarmak. İster yeni bir internet sitesi tasarlıyor olun isterseniz mevcut sitenizi düzenliyor olun mutlaka hedef kitleniz olan kullanıcılarınızı göz önünde bulundurun.

Kendinizi sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yerine koyarak neyi nerede ne şekilde arayacaklarını düşünün. Sayfa içerisindeki alakalı içeriklere en kolay nasıl ulaşabileceklerine odaklanın. Makul düzeyde harekete geçirici butonlar kullanın ve/veya yazı içerisinde link yapıları kullanmaya özen gösterin.

Hedef kitlelerinizi analiz ederek davranış biçimlerini gözlemleyin. Google Analytics gibi araçlar kullanıcılarınızın hangi sayfadan hangi sayfalara geçiş yaptıkları hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

Özetle...

SEO’nun kurallarının son yıllarda eskiye göre daha fazla ve daha hızlı değişmesi ile eski taktik ve stratejiler geçerliliğini kaybetse de dijital pazarlamanın asla yok olmayacak en önemli yapı taşıdır. Özellikle dijital rekabetin iyice arttığı 2021 yılı içinde ve gidişata bakılırsa 2021 sonrasında da SEO’nun önemi de giderek daha belirgin bir hale gelmiş durumda. SEO savaşlarında stratejinin önemi işletmenin dijital dünyada ayakta kalması ve yok olması arasındaki çizgiyi belirliyor.

SEO alanında profesyonel destek ve hizmet arayışındaysanız, dijital dünyadaki varlıklarınızı sürdürmenin önemine inanıyorsanız hemen aşağıdaki butona tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz.

SEO Hizmeti Al

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Oğuz ATÇI 2021
Yukarı