Nedir bu UGC?
Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler (UGC), çevrimiçi büyümek isteyen markalar ve işletmeler için çok güçlü bir silahtır.
Peki ama neden?
Şöyle ki; tüketicilerin %90’ı kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin satın alma kararlarını pazarlama maillerinden ve hatta arama motoru sonuçlarından çok daha fazla etkilediğini söylüyor. Diğer bir deyişle tüketiciler o ürünü deneyimlemiş diğer kişilerin gönderilerine çok daha fazla güveniyor.
Dünya geneline baktığımızda, şirketlerin %80’den fazlasının pazarlama stratejilerinde UGC kullanıyor olmalarına şaşırmamak gerek. Sorun şu ki bir çoğu maalesef oturmuş bir stratejiye sahip değil.
Bu yazımda, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin (UGC) faydalarından ve risklerine değinmeye çalışacağım.
UGC Nedir?
Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler (UGC), bir markanın müşterileri, hayranları veya takipçileri tarafından oluşturulan her türden içeriği (metin, resim, video, inceleme vb.) ifade eder.
Markalar kimi zaman kullanıcılardan kendi ürünlerinin fotoğraflarının yer aldığı içerikler göndermesini talep ederler. Elbette bunun kazan-kazan durumu olması gerekir. Kimi zaman marka, kullanıcılarına bunu bir yarışma olarak sunar. Kimi zaman ise ürünlerini satın almış kullanıcılardan ürünle ilgili deneyimlerini (elbette olumlu olması kaydıyla) paylaşmalarını ister. Burada markanın amacı bu içerikleri sosyal ağlarında, web sitelerinde veya diğer pazarlama kanallarında kullanmaktır.
Kullanıcı tarafından oluşturulan bu içerikler (tüketici tarafından oluşturulan içerikler olarak da bilinir) pazarlamacılar tarafından farkındalığı, katılımı, sosyal kanıtı artırmak ve içerik iyileştirme stratejisini desteklemek için kullanılabilir.
Bir örnekle konuyu netleştirelim:
Bir Amerika seyahatim sırasında tatlıyla pek arası olmayan beni bile lezzetiyle kendine hayran bırakan bu mekanı kendi hesabımda paylaşmadan edememiştim.
Sonuç olarak kendi hesabımda yaptığım bu paylaşım, The Cheescake Factory için kendi pazarlama araçlarında kullanabileceği bir içerik haline gelmiş oldu.
Markalar için UGC'nin yararları ve riskleri
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler, marka için harikalar yaratabilir. Ancak aynı zamanda bir felaketle de sonuçlanabilir. Gelin bu fayda/zarar konusunu biraz daha açalım.
AVANTAJLARI
UGC kullanarak oluşturulan pazarlama stratejilerini 6 başlıkta topladım:
1- UGC güven yaratır
Müşteriler, aynı ürün ve hizmeti deneyimlemiş diğer müşterilere güvenir. Ve UGC gerçeği şudur ki yaratılan bu içerikler insanlar tarafından diğer insanların görüntüleyebilmesi için yaratılmıştır.
Tüketiciler, bir ürün veya hizmeti satın almadan önce tam olarak ne elde edeceklerini bilmek ister. Araştırmalar şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Buna göre tüketicilerin %92’si, markalı ürünlere ait içeriklere güvenmek yerine başka bir kişinin tavsiyesine güvenmeye daha çok eğilimliler.
2- UGC markayı insanlaştırır
Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler, müşterilerle doğrudan bir ilişki kurarak bir markayı minimum yatırım maliyetiyle akılda kalıcı bir şekilde insanlaştırıyor. Bu durum markanın sadece pazardaki değerini artırmakla kalmayıp, müşterilerin dikkatini daha çok çekiyor.
Tüketiciler, kendileriyle aynı değerlere sahip, insani düzeyde ilişki kurabilecekleri ve onları “anlayan” markaları tercih ediyorlar.
3- UGC daha gerçekçidir
Araştırmalar gösteriyor ki kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler, markalı içeriklerden daha özgün olarak algılanıyor.
Tüketicilerin %63’ü, UGC’nin daha “gerçek” bir satın alma deneyimi yarattığını söylüyor. Bunun anlamı, tüketiciler inceledikleri ürüne ait içeriklerin rakiplerine kıyasla daha özgün olduğunu düşündükleri bir firmadan satın almayı tercih ediyorlar.
Özetle, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler, markalar tarafından oluşturulan içeriklere göre iki kat daha “gerçekçi” bulunuyor.
4- UGC, tüketicilerin satın alma kararlarını yönlendirir
Aslında bu madde önceki üç maddenin nihai sonucu: satın alma karı üzerindeki etki. Yine araştırma verilerine göre insanların yaklaşık %80’i, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin satın alma kararları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.
5- UGC düşük maliyetli bir pazarlama aracıdır
Markaların ürün ve hizmet tanıtımları için “influencer”lara ödeyecekleri maliyetin aksine, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin hiçbir maliyeti yoktur.
UGC’yi Influencer’lardan ayıran en önemli konu, tüketicilerin kendileri gibi düşünen insanlarla bağlantı kurmak istemeleridir. Influencer’lar ürünü tüketicilere tanıtmak için (çoğunlukla abartıya kaçacak şekilde) paylaşım yaparken, UGC’de tüketiciler kendi deneyimlerini diğer tüketicilerle paylaşırlar.
Bu nedenle, markalar reklam için fazladan ödeme yapmak yerine, tüketicilerine yarışma ve kampanyalar yoluyla deneyimlerini paylaşmalarına teşvik edici stratejilere yönelir.
6- UGC sosyal güven sunar
Bir markanın en iyi pazarlamacısı, o markanın sadık müşterileridir.
Tüketicilerin, bir markanın sunduğu süslü içeriklerden çok diğer tüketicilerin fikirlerini takip etme olasılığı daha yüksek. Markalar, tüketicileri tarafından oluşturulan içerikleri pazarlama stratejilerine dahil ederek bu psikolojik etkiyi başarılı bir şekilde kullanabilirler.
Tüketicilerin referansları ve geri bildirimleri, potansiyel müşteriler için akılda kalıcı bir izlenim bırakarak marka için sosyal güven yaratan bir kanıt görevi görür.
RİSKLERİ
Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin tüm faydalarına rağmen, gözünüzü açık tutmanız gereken birkaç riski de var.
Telif hakkı, gizlilik ve ticari markalar
Çoğu marka, UGC’yi oluşturan kullanıcıdan, bu içeriğin kullanım iznini almaları gerektiğini bilir. Ancak içerikte yer alabilecek diğer kişilerin ve markaların mahremiyet ve isim hakkı gibi konuları göz ardı edebilirler.
Mülkiyet ve telif hakkı: Marka, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği paylaşma, kullanma, değiştirme, yeniden kullanma veya dağıtma hakkına sahip olduğundan emin olmalıdır. Bir kullanıcının belirli bir UGC kampanyası için bir fotoğraf paylaşması, onu birkaç hafta sonra bir reklam kampanyasında kullanabileceğiniz anlamına gelmez.
Gizlilik: Bir kullanıcı markaya yalnızca fotoğrafın kullanım veya mülkiyet haklarını verebilir. Fotoğrafta olabilecek diğer kişilerin “imajını ve benzerliğini” kullanma izni veremezler.
Ticari marka: Benzer şekilde, arka planda bir kişi başka bir şirketin logosuna sahip bir giysi giyiyorsa, onu kullanmak için onlardan da izin alınması gerekebilir.
Yasal düzenlemeler
Bir kullanıcının, yarattığı UGC’de farkında olmadan yasal düzenlemeleri ihlal etme olasılığını ve bunun sonucu olarak ciddi cezai yaptırımlara maruz kalınabileceğini de göz önünde bulundurmak gerek.
Sosyal mecralardaki sorunlar
Günün sonunda, kullanıcı tarafından oluşturulan bir içeriğin markayı geliştirmek ve övmek yerine tam tersine olumsuz paylaşımlar yapması da muhtemel. Örneğin, ürünün altına yapılacak bir karalama yorumu, viral olan bir Tweete yapılacak uygunsuz yanıtlar veya bir marka ile özdeşlemiş bir hashtagi amacı dışında kullanmaya başlamak gibi.
Tüm bunlar göze alınarak, bu olumsuzluklarla nasıl başa çıkılacağına dair önceden bir plan yapılması şart. Bu planı olumsuzlukların yaşandığı anda geliştirmek pek akıllıca olmayacaktır. O anda alınacak bir aksiyon durumu çok daha kötüye taşıyabilir.