YouTube Analytics: Verinin Önemi
YouTube videolarınızdan daha fazla etkileşim, potansiyel abone ve reklam geliri mi elde etmek istiyorsunuz? Ya da yüksek performanslı videolar oluşturmak için verileri nasıl kullanacağınızı mı merak ediyorsunuz?
Bu yazımda videolarınızın başarı oranlarını belirlemek için YouTube analizlerini nasıl kullanacağınızı anlatacağım.
Veri Analizi YouTube Video Performansı İçin Neden Önemli?
YouTube kanalınızın performansını iyileştirmek istiyorsanız öncelikle verilerinizi anlamanız önemlidir. YouTube Analytics bu konuda çok detaylı veriler sunar. Tüm bu verileri kullanarak videolarınızın performansını derinlemesine inceleyebilir ve ayrıntılı olarak videonuzda neler olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak veri okumaya pek alışkın değilseniz, tüm bu rakamlar biraz göz korkutucu gözükebilir.
O halde gelin ilk olarak bu verileri parça parça inceleyelim.
İster bir YouTube videosunu veya bir Facebook reklamını, isterseniz akademik bir makaleyi analiz ediyor olun, veri analizi her zaman iki şeyle başlar: Bir amaç ve bir soru.
Bir dijital pazarlamacı olarak hedefiniz, olası satışlar veya satın almalar oluşturmak, yeniden hedefleme için kitlenizi büyütmek veya marka bilinirliğini artırmak olabilir. Hangisi olursa olsun soracağınız sorular, hedefinize nasıl ulaşacağınızla ilgili olacaktır.
Bir örnekle açıklayayım. Amacınız bir iç mimar için YouTube takipçi sayısını artırmaksa, olası sorularınız şunlar olabilir:
- İnsanlar mevcut ev düzeniyle ilgili hayal kırıklığıyla mı yoksa ideal evlerinin vizyonlarıyla mı daha fazla motive oluyor?
- İnsanlar evlerini nasıl renklendireceklerine dair bir rehbere mi yoksa evlerini nasıl daha ferah hissettireceklerine dair bir rehbere mi kendilerini daha yakın hissediyorlar?
- Tasarım sürecini öğreten bir video mu yoksa içmimarı tanımalarına yardımcı olan bir video mu onları YouTube kanalına abone olmaya teşvik edecek?
Veri analizi işte tam bu noktada hedef kitlenizin neyi sevip neyi sevmediğini belirlemenize yardımcı olur. Sorularınızı yanıtlamak için YouTube Analytics’i kullanabilirsiniz; böylece neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını görerek hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
1- Hedefinizi ve İzlenecek YouTube Metriklerini Tanımlayın
YouTube’daki birincil hedefler nelerdir? Elbette bunların başında “video görüntülemeleri” geliyor. Sonuçta insanların izlemesi için bu videoları yüklüyoruz. Ancak bunun dışında kanal aboneliklerini veya etkileşimi artırma, para kazandıran bir hesabınız varsa gelirinizi yükseltmek de öncelikli hedefleriniz arasında yer alabilir.
Metrikler, videolarınızın performansını ölçmek ve değerlendirmek için kullandığımız sayılardır. YouTube size önemli sayıda metrik verir, ancak hangilerine dikkat etmeniz gerektiği, amacınıza bağlıdır.
Dört hedef için bazı temel metrikler şunlardır:
- YouTube video görüntülemelerinizi iyileştirmek istiyorsanız, görüntülemeleri, izlenme süresini, ortalama görüntüleme süresini ve ortalama görüntüleme yüzdesini takip edin.
- YouTube kanal aboneliklerinizi artırmak istiyorsanız, kazanılan ve kaybedilen aboneleri takip edin.
- YouTube etkileşimini geliştirmek istiyorsanız, görüntülemeleri, beğenileri, beğenmemeleri, paylaşımları, yazılan yorumları, kazanılan aboneleri ve kaybedilen aboneleri takip edin.
- YouTube’dan elde ettiğiniz geliri artırmak istiyorsanız işlem gelirini, ödemeleri, BGBM’yi (1.000 gösterim başına maliyet*) ve BGBG’yi (1.000 gösterim başına gelir*) takip edin. *M, Latince 1000 anlamına gelen Mille anlamına gelir.
Buradaki örnekte belirttiğim metrikler listesi çok ayrıntılı değil ancak YouTube Analytics’te onlarca metrik daha var. Burada listelenen metrikler, kafanız karışmadan videonuzu ve kanal performansınızı anlamanıza yardımcı olacak temel bir bilgi sağlar. Bu yazımda, yukarıdaki ilk iki hedefe odaklanacağım: video görüntülemeleri ve kanal abonelikleri.
Hangi Metrik'in Neyi Ölçümlediğini Anlama
Artık her bir hedef için bazı temel metrikler belirlediğimize göre, aşağıdaki verileri örnek olarak kullanarak metriklerin ne anlama geldiğine bakalım.
Görüntüleme: Görüntüleme metriği adından da anlaşılacağı üzere videonuzun kaç kez izlendiğini gösterir. Bununla birlikte izlenme sayısının ölçümü videonun uzunluğuyla doğrudan ilişkilidir. Genel olarak, bir izlenme sayısı olabilmesi için videonun 30 saniyesinin izlenmiş olması gerekir. Ancak, videonuz 30 saniyeden kısaysa, izlenme sayısına etki etmesi için izleyen kişilerinin videonun tamamını izlemesi gerekir.
İzlenme süresi: Bu, izleyicilerinizin izlediği toplam saat sayısıdır. Örnek grafikte, izleyiciler toplam 1.348,8 saat video izlemiştir. Tek bir videoda en fazla izlenen saat 217.5 saat, en az izlenen saat ise 20.6 saattir.
Ortalama görüntüleme süresi: Bu, toplam izlenme süresinin toplam görüntüleme sayısına bölümüdür. Bu durumda, toplam ortalama görüntüleme süresi 3:24’tür. Bu sayıya ulaşmak için biraz matematik yapalım. Toplam 1.348.8 saat izlenme süremiz ve 23.752 görüntülememiz var. Bu durumda izlenme saatimizi önce dakikaya çevirelim: 1.348.8 x 60 = 80.928 dakika. Artık elimizde saatlik değil dakikalık veri var. Bu dakika cinsinden bulduğumuz rakamı da şimdi toplam görüntüleme sayısına bölerek görüntüleme başı harcanan süreyi bulalım. 80.928 dakika / 23.752 görüntüleme = 3.24 dakika veya 3 dakika 24 saniye.
Ortalama görüntülenme yüzdesi: Bu, ortalama görüntüleme süresinin videonun uzunluğuna yüzde olarak bölümüdür. Yukarıdaki grafikte tek bir videoda görüntülenen en yüksek ortalama yüzde %83,6 ve tek bir videoda en düşük ortalama %21,1’dir.
Kazanılan ve kaybedilen aboneler: Bu metrikte, belirli bir videoda kanalınıza abone olan veya o videoyu izlerken abonelikten çıkan kişilerdir. İzleyici videonuzu izlerken kanalınıza abone olursa, video içeriğinizi beğenmiş demektir. Bunun tam aksi senaryoda da zaten kanalınıza abone olmuş bir izleyici, belirli bir videoyu izlerken abonelikten ayrılmışsa bu size videonun hedef kitleniz için uygun olmadığı veya o kişinin kanalınız için uygun olmadığı anlamına gelir.
İşlemler ve işlem geliri: Ücretli içerikten yapılan toplam işlem sayısı ve bunlardan kazanılan toplam para miktarıdır. YouTube İş Ortağı Programı için uygunsanız YouTube hesabınızla para kazanabilirsiniz.
BGBG ve BGBM: Bu sayılar, bir dolar kazanmanız için içeriğinizi kaç kişinin görmesi gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Yine bu sayılar, YouTube İş Ortağı Programı kapsamında para kazanılan hesaplar için geçerlidir.
2- YouTube Analytics Metriklerine Nasıl Erişilir?
YouTube hesabınızda analizleri görüntülemenin birden çok yolu var. Her görünüm farklı bir ayrıntı düzeyine sahip.
Her videonun altında o videoya ait en temel metrikleri görebilirsiniz. Bu alanda YouTube size görüntülemeleri, beğenileri ve beğenmemeleri, yorumları ve kanal abone sayılarını gösterir. Aşağıdaki örnekte videonun 14.282 kez izlendiğini, 23 kişinin beğendiğini ve 1 kişinin beğenmediğini görebilirsiniz. Yine aynı görselde kanalın 41 aboneye sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu metrikler tüm kullanıcılar tarafından görülebilir veriler sunar.
Hesabınıza yüklediğiniz videolarınızın altında iki mavi düğme bulunur: Analizler ve Videoyu Düzenle.
YouTube Studio‘nuzda video analizlerine gitmek için Analytics düğmesini tıklayın. Video Analytics’te, hedef kitleniz ve içeriğinizle nasıl etkileşim kurdukları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinirsiniz.
YouTube’daki herhangi bir sayfada sağ üst köşedeki logo simgenizi tıklayarak açılan menüden YouTube Studio’ya ulaşabilirsiniz.
YouTube Studio’nun ana kontrol paneli size temel analiz raporları ve kanalınızın performansına ait hızlı bir genel bakış sunar.
Kanalınız ve videolarınız hakkında detaylı analizlere erişmek için soldaki menüden yer alan Analytcis menü öğesine tıklayın.
Kanal Analizi size makul miktarda ayrıntı verir ancak Gelişmiş Mod’da çok daha ayrıntılı raporlara ulaşabilirsiniz. Gelişmiş moda erişmek için sağ üst köşedeki yer alan “GELİŞMİŞ MOD”a tıklayın.
Gelişmiş modda, video ve kanalınız ile ilgili sorularınızı yanıtlamak ve video performansını doğru bir şekilde değerlendirmek için ihtiyacınız olan verileri gösteren özelleştirilmiş tablolar oluşturabilirsiniz. Belirli videoların tüm kanalınıza kıyasla nasıl performans gösterdiğini görmek için karşılaştırmalı bir analiz veya içerik analizi yapabilirsiniz. Gelişmiş mod, derinlemesine veri analizi yapmanızı sağlar.
Gelişmiş Modda Özel Bir Analiz Metrikleri Tablosu Oluşturun
Özel tablolar yaratmak için YouTube’un sunduğu metriklerden seçim yapmanız gerekir. Bu metrik listesini getirmek için artı işaretli mavi düğmeyi tıklayın ve görüntülemek istediğiniz metrikleri seçin.
3- Görüntüleme Sağlayan YouTube Videoları Nasıl Belirlenir?
Artık bazı YouTube metriklerinin ne anlama geldiğini ve verilerinizi nerede bulacağınızı bildiğinize göre, bunları analiz etmenin zamanı geldi.
Daha önce de belirttiğim gibi, veri analizi bir amaç ve bir soru ile başlar. YouTube Analytics’te tonlarca veri var ve tüm bu veri havuzunun içinde boğulmak an meselesi. Amacınız ve sorularınız, önemli olan verilere odaklanmanızı sağlayacak ve sizi boğulmaktan kurtaracaktır.
Verileri analiz ederken hatırlanması gereken diğer bir şey ise; hiçbir veri noktasının bir başka veriden bağımsız olmamasıdır. Tüm veriler birbirleri ile ilişki içindedir.
Daha önce incelediğimiz tabloya tekrar bakalım:
Dikkatli bakarsanız bu tablodaki verilerin görüntüleme sayısına göre sıralanmış olduğunu fark edersiniz. Hedefiniz video videonuzun izlenme sayısını ölçümlemekse, “Görüntülemeler” çok önemli bir ölçümdür ancak dikkate almanız gereken tek ölçüm metriği bu değildir. Bir görüntülemenin videonun en az 30 saniyesinin izleniş olması ile hesaplandığını unutmayın. Sadece bu metrike bakmak istediğiniz veriye netlik kazandırmanız için yeterli olmayabilir. Bu nedenle, bakmanız gereken bir sonraki ölçüm, insanların gerçekte ne kadar video izlediğini gösteren “Ortalama Görüntüleme Süresi”dir. 10 dakikalık videonuz 1000 kez izlendiyse ancak izleyiciler 45 saniye sonra videonuzdan çıkıyorsa videonuz pek başarılı değil demektir.
Listelenen ilk video 2.931 izlenmeye ve ortalama 51 saniye izlenme süresine sahip. 51 saniyenin iyi mi kötü mü olduğunu belirlemek için videonuzun toplam uzunluğunu bilmeniz gerekir. İşte tam da burada ortalama izlenme yüzdesi devreye giriyor. Bu video için ortalama görüntülenme yüzdesinin %83,6 olduğunu görebilirsiniz. Bu, çoğu insanın yaklaşık bir dakika uzunluğundaki videonun tamamını izlediği anlamına gelir. Tebrikler! Bu başarılı bir video anlamına gelir!
Şimdi de listedeki başka bir videoya göz atalım. Aşağıdaki videonun ortalama görüntülenme yüzdesi yalnızca %21,1. Bu ilk bakışta yukarıdaki videoya kıyasla çok kötü performans göstermiş gibi duruyor.
Ancak bir sonraki sütuna baktığınızda, ortalama görüntüleme süresinin 21 dakika 6 saniye gibi uzun bir süre olduğunu görebilirsiniz. Bu, insanların 1 saat 40 dakikalık bir videoyu 21 dakikadan fazla izlediği anlamına gelir. Toplam görüntüleme sayısı daha düşük ancak bu görüntülemelerin kalitesi önemli ölçüde daha yüksek. Bunun bir diğer anlamı ise insanların bu videoyu izleyerek kanalınızda daha çok zaman geçirmiş oldukları.
Bu noktadan sonra başka bir soru akla geliyor. Peki 21nci dakikada ne oldu? İnsanlar neden 21nci dakikadan sonra videodan çıktılar?
Bu sorunun cevabı videonun daha derin analizlerinde yatıyor.
Video Analizine gitmek için videonun adının üzerine gelin. Söz konusu videoya ilişkin analizlere genel bakışı görmek için grafik simgesini seçin.
Artık analiz ettiğiniz videonuzun detaylı metriklerinin yer aldığı Video Analizine götürür. Sayfada “Kitleyi Elde Tutmak için Önemli Anlar”‘ kısmına ilerleyin. Burada, kitlenizin video süresi boyunca nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz.
Burada yer alan veriler, izleyicilerinizin ne zaman videonuzdan ayrıldığı konusunda size daha fazla netlik sağlar ve nedenini anlamaya başlayabilirsiniz. 0 ile 2 dakika arasında büyük bir düşüş var. Bunlar, videoyu tıklayan ve hemen bunun kendileri için olmadığına karar veren insanlar. Ancak, insanların %35’i izlemeye devam etmiş.
9ncu dakika civarında bir düşüş var ve yaklaşık 26ncı dakikada başlayan başka bir düşüş görünüyor. Bu veriler izleyicilerinizin bu noktalarda videodan çıktığı anlamına geliyor. Ancak dikkatli bakarsanız 37nci dakikada bir ani yükseliş görürsünüz. İnsanlar bu noktada videoya nasıl geri döndü? Burada anlamanız gereken şey izleyicilerinizin o bölümü tekrar izlemek için videoyu geri sardıklarıdır.
İlk düşüşün ardından izleyen insan sayısı %30-35 gibi oldukça sabit bir oranda kalıyor. Birkaç kişi ayrılıyor ama kalanlar videonuzla o kadar ilgililer ki bölümleri tekrar izliyorlar.
Bununla birlikte grafiğin devamına baktığınızda yaklaşık 53 dakika sonra, sabit bir düşüşün başladığını görebilirsiniz. İzleyici sayısı, videonuza gerçekten ilgi gösteren %36’lık orandan videonun sonuna kadar %17’lere düşüyor.
Peki bu ne anlama geliyor?
Bir YouTube videosunun amacı insanların izlemesini sağlamaktır. Bu örnekteki video izleyicilerin %35’inin neredeyse bir saat boyunca yayında kalmasını ve bölümleri tekrar izlemesini sağlıyor. Ancak yukarıdaki anlattığım ölçümlere göre bu videonun geniş kitlelere hitap eden bir video olmaktan ziyade daha çekirdek bir grup insan için olduğunu gösteriyor. İşte bu da tam olarak bu insanların sizin hedef kitleniz olduğu anlamına geliyor.
Bu video amacına ulaşarak video görüntüleme hedefine çok iyi hizmet ediyor. Hedef kitleniz videonuzu gerçekten izlemiş durumdalar.
Yine de yanıt bulmak istediğiniz bir soru daha aklınıza takılabilir. “Videolarımın uzunluğu ne kadar olmalı?” Bu örnekte sunduğum 1 saat 40 dakikalık videoda veriler bize hedef kitlenizi de yaklaşık 1 saatin sonunda kaybettiğinizi gösteriyor. Kabaca bir tahminle videolarınızı bir saatin altında tutmak (maksimum 40-45 dakika gibi) hedef kitlenizi videonun sonuna kadar elde tutmanız için iyi bir optimizasyon olacaktır.
4- Kanalınıza Abone Kazandıran Videolar Nasıl Belirlenir?
Diyelim ki hedefiniz kanal abonelikleri. Az önce örnek olarak gösterdiğim video yalnızca 6 kanal aboneliği sağlamış, bu nedenle kanalı takipçi sayısını artırmak için pek de verimli bir video değil. Kanal abonelikleri için hangi videoların etkili olduğunu anlamak için kanaldaki diğer videolara bakmanız gerekir.
Bu veriler, kanal abonelikleri hedefiniz için şu iki soruyu cevaplamanıza yardımcı olur:
- Kanalınızdaki en çok aboneliği hangi videolar sağlıyor?
- Daha fazla abonelik elde etmek için mevcut videolarınızın performansını nasıl optimize edebilirsiniz?
En çok abonelik sağlayan videoları belirlemek için Gelişmiş Mod’a gidin ve kazanılan aboneleri, kaybedilen aboneleri, ortalama görüntüleme süresini ve görüntülemeleri gösteren bir tablo oluşturun. Raporunuzu sıralamak için kazanılan abonelere çift tıklayın.
En yüksek dönüşüm sağlayan videolarınızı belirledikten sonra, “Yeni takipçiler kazanmak için en etkili videolarım ne kadar sürüyor?” sorusunu kendinize sorun.
Yukarıdaki raporda ortalama görüntüleme süresinin sadece 44 saniye olduğunu görebilirsiniz. Bu, amacınız takipçi sayınızı artırmaksa, daha kısa videolar oluşturmanızın daha iyi olabileceği anlamına gelir. Artık bu analizleri bir sonraki video içeriğinizi planlamak için kullanabilirsiniz.