WordPress’i tercih etmeniz için 9 neden
“Neden WordPress kullanmalıyım?” sorusunu en az bir kez aklınızdan geçirdiyseniz doğru yerdesiniz. Kendinize bu soruyu sormuş olmanız bile en azından WordPress hakkında biraz araştırma yapmış olduğunuz anlamına geliyor. Bu yazımda elimden geldiğince WordPress’in artı ve eksilerine, doğru bilinen yanlışlarına değinmeye çalışacağım.
İnternet sitesi için platform seçme çıkmazı - Neden WordPress kullanmalı?
Çoğu işletme sahibi için WordPress, Joomla, Shopify, Magneto, Woocommerce gibi isimler pek tanıdık olmayabilir. Konu internet sitesi kurmaya geldiğinde bu isimler sıklıkla önünüze çıkacaktır. Her birinin belli amaçlara özel kendine özgü avantajları var. Örneğin sadece bir e-ticaret mağazası açma niyetindeyseniz Shopify ideal bir seçim olabilir. Ancak bir Blog sitesi olarak başlayıp daha sonrasında yazdığınız içerikleri satabileceğiniz bir platforma çevirebileceğiniz esnekliğe sahip değildir. Magneto da Shopify ile aynı kulvarda yer alan bir platformdur. Diğer İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) ise daha fazla esnekliğe sahip olduğu için daha çok tercih ediliyor.
WordPress, birçok çevrimiçi işletmeye güç veren sağlam bir içerik yönetim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. 2021 verilerine göre dünya üzerindeki tüm internet sitelerinin %39,4’ü WordPress kullanıyor. Ayrıca WordPress’in tüm CMS platformları arasındaki payı ise %64,1.
Weeble ve Wix gibi hazır platformlar belirli deneyime sahip kişiler için harika araçlar sunuyor ancak bu yazımda tüm bu araçlar yerine neden WordPress’in tercih edilmesi gerektiğini açıklamaya çalışacağım.
1- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Nedir bu SEO? Şimdilik temel olarak “Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Yer Almak” için yapılan çalışma diye özetleyeyim.
Her işletme arama sonuçlarında en üst sıralarda görünmek ister. Bu nedenle doğru tasarlanmış bir internet sitesi için SEO olmazsa olmazların başında yer alır. SEO çalışmasının yapılabilmesi için birçok bileşenin bir arada olması gerekir. Örneğin işletmeniz ile ilgili bir makale yazdığınızda, işiniz ile ilgili internet üzerinden aranması en muhtemel sözcükleri de bu makalede geçirmeniz SEO çalışması için hayati önem taşır. Yine makalenizde kullanılacağınız görsellere de alakalı etiketlerin tanımlanması başka bir önemli noktadır. SEO ile ilgili detayları başka bir yazımda daha detaylı ele alacağım.
WordPress kendi içeriğinde doğrudan bir Arama Motoru Optimizasyon modülü barındırmaz ancak oluşturulan tüm sayfalar ve içerikler buna uygun olarak derlenir. WordPress’in esnek ve modüler yapısı sayesinde yüklenecek eklentiler ile oluşturulan tüm içerikler için ayrı ayrı SEO optimizasyonu yapılabilir. WordPress için geliştirilen ücretli ve ücretsiz eklentiler, temel yapılandırmadan detaylı optimizasyon seçeneklerine kadar birçok ayar sunar.
2- Kullanım Kolaylığı
Daha önceden herhangi bir CMS’e aşinalığınız olmasa bile WordPress ile kolayca bir site oluşturabilirsiniz. Yönetim paneli açısından, WordPress’in kullanımı rakiplerine göre çok daha kolaydır. Yönetim arayüzü çok daha sezgisel, içerik eklemek hızlı ve basittir. Ayrıca bir eklenti yüklemek diğerlerine göre çok az zahmet gerektirir.
WordPress’i kullanabilmek için bir yazılımcı olmanıza gerek yoktur(*). Kontrol panelinize giriş yapabilir ve birkaç tıklama ile herhangi bir şey ekleyebilir, düzenleyebilir veya kaldırabilirsiniz. WordPress kontrol panelinin anlaşılması ve kullanımı kolaydır.
* WordPress kuruluma hazır bir paket halinde sunulur. Ancak kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda birçok düzenleme gerektirebilir. Yüklenecek eklentiler üzerinde kodlama düzenlenmesi, kullanılan tema içerisindeki kod parçacıklarının revize edilmesi gibi işlemler JavaScript, CSS ve PHP bilgisi gerektirir.
3- Hızlı Kurulum
WordPress o kadar popüler oldu ki artık bir çoğu hosting sağlayıcı hizmet panellerine tek tıkla WordPress kurulum seçeneği ekledi. Bu sayede WordPress’i indirmek ve yerel bilgisayarınıza kurmak zorunluluğu ortadan kalktı. Hosting panelinizde “WordPress’i Kur” tuşuna bastıktan sonra gerekli birkaç bilgiyi girerek dakikalar içerisinde sitenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz.
4- Güvenlik
Hiçbir yazılımın %100 güvenli olmadığı bir gerçek. Bilgisayarlarınızda kullandığınız en masum programlar bile bilgisayarınızda tehdit oluşturabilecek casus yazılımlar içerebiliyor. Tabii nereden indirildiğine ve yüklendiği de bu güvenlik açığının başlıca sebebi. WordPress’in bu alanda oldukça güvenilir bir platform olduğunu söylemem gerek.
WordPress açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu sayede tüm geliştiricilere ana kaynak kodlarına erişebilir. “Açık Kaynak” – “Ana Kodlara Erişim” ifadeleri terminolojik açıdan “güvenlik açığı doğurur” gibi bir algıya sebep olabilir. Oysa ki durum bunun tam tersidir. Açık kaynaklı yazılımlar, yazılım geliştiricilerin erişimine açık olması sebebiyle sürekli olarak geliştirilip güçlendirilir. Bu sayede WordPress sürekli olarak güncellenmekte ve kodlamada bir açık bulunması halinde hızlı bir şekilde düzeltilmektedir. Diğer internet sitesi yönetim araçları ile karşılaştırıldığında WordPress’in güvenlik açığı yok denecek kadar azdır.
Tekrar hatırlatmam gerekir ki hiçbir yazılım %100 güvenil değildir! Düzenli yedekleme yapmak, CDN kullanmak, WordPress için geliştirilmiş bazı güvenlik eklentilerini kullanmak gibi ekstra önlemler almanızı tavsiye ederim.
5- Eklenti Çeşitliliği
WordPress eklenti çeşitliliği açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Basit bir döviz çeviriciden, kompleks bir e-ticaret modülüne kadar ihtiyaç duyabileceğiniz hemen her şey için bir eklenti bulabilirsiniz.
Eklentiler aslında WordPress’in olmazsa olmazı. İlk kurulumunda tamamen boş gelen WordPress yükleyeceğiniz eklentiler sayesinde siz ne isterseniz ona dönüşen bir yapıya sahip. Diyelim ki bir blog yazısı yazdınız ve okuyucularınızın bu yazıyı kendi sosyal medya hesaplarında da paylaşabilecekleri butonlar koymak istiyorsunuz. Çözüm WordPress’in eklenti mağazasında. Milyonlarca ücretli ve ücretsiz eklentiyi bulabileceğiniz bu mağazada basit bir arama ile ihtiyaç duyduğunuz tüm eklentilere ulaşabilirsiniz. Çıkan sonuçlardan istediğiniz birini seçip “Yükle” butonuna basmanız yeterli. Bu eklentiler ile WordPress sitenizi bir Foruma veya e-ticaret ortamına dönüştürebilirsiniz.
6- Güçlü Topluluk Desteği
Diğer platformlarla karşılaştırıldığında, muhtemelen WordPress kullanmanın en büyük avantajlarından biri de diğer kullanıcılarla ve geliştiricilerle bağlantı kurabilme imkanı.
Daha önce de bahsettiğim gibi dünya genelindeki internet sitelerinin %40’a yakını WordPress kullanıyor. Bu çok ciddi bir oran. Her geçen gün artan kullanıcı sayısı ile WordPress topluluğu da giderek büyüyor. Herhangi bir konuda yardıma ihtiyaç duyduğunuzda bu kullanıcı ve geliştirici topluluğu tarafından hazırlanmış e-kitaplar, bloglar, online eğitimler, forumlar ve çok daha fazlasını bulabiliyorsunuz. Özellikle topluluk forumunda karşılaştığınız sorunuza yanıt arayabiliyorsunuz. Bu saydıklarımın birçoğuna ücretsiz ulaşabileceğiniz gibi ücretli olarak da cevap bulabileceğiniz kaynaklar olabiliyor.
7- Düzenli Güncellemeler
WordPress arkasındaki güçlü kullanıcı ve geliştirici topluluğu sayesinde sürekli olarak geri bildirimlere dayalı iyileştirmelerle güncellenir. Aslında arkada olan şey tam olarak şu: , ne kadar çok kullanıcı o kadar çok geri bildirim, ne kadar çok geliştirici o kadar hızlı düzeltme.
Sürekli güncellenen yapısı sayesinde birkaç ay içinde eskimeye başlayacak bir yazılım olmaktan ziyade sürekli en güncel teknolojiyi sunan bir sistemdir.
8- Sayısız Tema Seçeneği
Her internet sitesi, şirketin kurumsal kimliğini yansıtacak şekilde özel olarak tasarlanmalıdır. Aynı zamanda kullanılacağı amaca göre de özelleştirilmiş olmalıdır.
WordPress birçok özelleştirme imkanı sunar. Sitenizi firmanıza özel kılabilecek eklentilere ek olarak kelimenin tam anlamıyla ücretli ve ücretsiz binlerce temaya da sahiptir. Bu temaları özelleştirmek biraz yazılım bilgisi gerektirse de bu bilgiye sahip kullanıcılar içi nispeten kolaydır. Eğer bir yazılım bilginiz yoksa sunduğum kurumsal internet sitesi tasarımı hizmetimden faydalanabilirsiniz.
9- Hız
“WordPress dünyanın en hızlı web sitesi yazılımıdır” demek pek doğru olmaz. Çünkü internet sitenizin hızı birçok değişkenle doğrudan bağlantılıdır. Ancak bu WordPress’in hantal bir sistem olduğu anlamına da gelmez. Buradaki anahtar nokta kullandığınız temanın kodlaması, kullandığınız eklentiler ve tüm bunların birbiriyle uyumlu çalışabiliyor olmasıdır. Seçeceğiniz hosting de sitenizin hızında büyük rol oynar.
WordPress burada da modüler yapısı sayesinde bazı önbellekleme eklentileri ile sitenizi daha da hızlandırmanıza yardımcı olur. Ek olarak bir CDN servisi kullanmanız da sitenizin üzerine binecek yükü çok büyük oranda azaltacak ve site hızınıza olumlu katkısı olacaktır.